Heupslijtage en Manuele Therapie

Tachtig procent van de mensen met heupslijtage is gebaat bij manuele therapie; bij patiënten met heupslijtage is manuele therapie effectiever dan het geven van fysiotherapie.

Ook geeft manuele therapie meer verlichting van pijnklachten en stijfheid en meer verbetering van het lopen. Dit blijkt uit het onderzoek waarop Hugo Hoeksma is gepromoveerd aan het VU medisch centrum.
Heupslijtage (artrose) komt in allerlei gradaties veel voor. 81% van de patiënten die met manuele therapie waren behandeld gaven na behandeling verbetering aan. Van de groep die met fysiotherapie was behandeld, was dat 50%.
Daarnaast hield het effect stand tot zes maanden na het stoppen van de behandeling. Artrose kan niet genezen worden, maar de klachten kunnen vaak wel degelijk worden verlicht met medicijnen en fysiotherapie.
Het was al langer bekend dat het doen van oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut effectief is. Manuele therapie blijkt echter meer verlichting van de klachten te geven en ook nog langer te helpen dan oefentherapie.

 

Proefschrift:
Manual therapy in osteoarthritis of the hip; Hoeksma, Hugo Luc-Jan. Amsterdam, VU, 2004. ISBN: 90-9017347-1.

aaAA